LISÄÄ RUUTUAIKAA


Me täällä Sirkus Rinkelissä olemme sitä mieltä, että lapset ansaitsevat lisää ruutuaikaa! 

Joka vuosi ilmestyy paljon kivaa lastenkirjallisuutta, mutta lapsille suunnattu sarjakuva jää usein vähälle huomiolle.  Ei toisaalta ihme ollenkaan, sillä lastensarjakuvaa tehdään ja julkaistaan Suomessa hyvin vähän vaikka lukijoita varmasti riittäisi.

Suurina sarjakuvafaneina päätimme, että asiaan on aika saada muutos - jokainen ruutu ansaitsee tulla luetuksi ja lapset ansaitsevat enemmän omaa sarjakuvaa ja lisää ruutuaikaa!

Sarjakuva on ilmaisultaan kielirajoja ylittävä ja mielikuvituksen herättävä tapa kertoa tarinoita. Usein sanotaan, että sarjakuvien lukeminen saattaa olla hyvä kimmoke oikeiden kirjojen lukemiselle, mutta meidän mielestämme sarjakuva-albumikin on ihan oikea kirja! Sarjakuva on enemmän kuin kuvia ruuduissa ja sanoja puhekuplissa, sillä kuplista ja ruuduista syntyvä tarina on suurempi ja hauskempi kuin osiensa summa. Sarjakuvan kyytiin on helppo hypätä!

Voimme paljastaa, että kuvituksen, sanojen ja ruutujen sovittaminen sujuvasti yhteen ei ole aivan helppoa, mutta onnistuessaan sitäkin palkitsevampaa.  Et ole ehkä kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta sarjakuvassa pienikin asia tekee muutoksen tarinaan: hahmon eleet, taustavärin muutos kuvituksessa, ruutujen muodot, niiden rytmitys - tai tyhjä tila ruutujen välissä. Kaikilla niillä on oma tehtävänsä.

Sarjakuvaa ei synny ilman tarinaa, eikä tarinaa synny ilman hahmoja. Myös Sirkus Rinkelin tarina alkoi hahmojen löytämisellä. Hyvä hahmo voi olla mikä tahansa tai kuka tahansa - tärkeintä on, että sillä on jotain asiaa, sanottavaa tai tehtävää.  Sellainen tyyppi on Eppu, jolla oli paljon asiaa paitsi itsestään, myös sirkusperheestään. Tällaisia puheliaita tyyppejä kannattaa kuunnella, sillä kun hahmo tai hahmot tulevat tutuiksi, alkaa tapahtua melkein itsestään.

Mitä jos sinä voisit olla mikä tahansa tai kuka tahansa?  Jos olisit sarjakuvasankari, olisitko isompi tai pienempi kuin nyt?  Olisitko kasvi, eläin, ihminen vai ehkä jokin ennennäkemätön otus? Olisiko sinulla ehkä supervoimia, hieno kulkupeli tai kokonainen oma maailma? Tykkäisitkö samoista asioista kuin nyt, vai jostain aivan muusta?  Uskaltaisitko tehdä asioita, joihin et tavallisesti edes pystyisi?

Mitäpä jos ottaisit asiasta selvää!Sirkus Rinkelin väki julistaa alkaneeksi 
Lisää Ruutuaikaa -sarjiskisan 0-12 vuotiaille lapsille,
lue lisää täältä >>>

*** EDIT: 
Haaste on päättynyt, mutta sarjakuvasankareita kannattaa silti piirtää! ***
😊

Tulosta Lisää ruutuaikaa -teksti PDF täältä >>>


Suositut tekstit