Ihan lapsellista!


Suuri taikajahti on saanut mukavan vastaanoton, mistä täällä Rinkelileirissä on oltu hyvin ilahtuneita.  Arvostelut ovat olleet pääosin positiivisia ja semmoisia ihan tyytyväisiä.  Itse asiassa ne kaikki ovat olleet keskenään hyvin samanlaisia, ja erityisesti yksi seikka on toistunut lähes jokaisessa lukemassamme tekstissä: Suuri taikajahti on tarinaltaan aika yksinkertainen eikä siinä käsitellä kovin syviä aiheita. 

Hienoa, juuri näin sen piti ollakin!  Ensimmäistä Rinkelialbumia suunnitellessa meillä oli ajatuksena tehdä sarjakuva lapsille niin, että se viehättäisi jollain tasolla myös aikuisia.  "Että aikuisetkin jaksaisi sitten sitä lukea." Että tarinassa olisi joku syvempi taso ja sisältö.  Paljon saatiinkin palautetta jonka mukaan tässä onnistuttiin.  No hyvä!

Mutta tämä Taikajahti sitten. Jo tarinaa aloittaessani päätin, että nyt tehdään eri tavalla. Yksinkertaisemmin, hassummasti, höpsömmästi ja ihan kokonaan lapsille.  Meissä heräsi suorastaan pieni kapinahenki sitä ajatusta vastaan, että lastenkirjallisuuden tulisi aina olla jollain tavalla kehittävää, sivistävää ja opettavaista. Aikuisten arvostamaa ja arvottamaa. Tällaiset kriteerit täyttävää lastenkirjallisuutta on totuttu automaattisesti pitämään jollain tavalla laadukkaampana ja lasta parhaiten ravitsevana.  Lastenkirja, josta aikuinen tykkää on tietenkin onnistunut ja hyvä lastenkirja. Kyllä me aikuiset tiedetään, mehän luemme itsekin ainoastaan sivistäviä ja kehittäviä asioita, eikö niin? Eikäku...

Taikajahtia kirjoittaessa ja kuvittaessa ei mietitty aikuislukijoita, vaan  slapstick -komedioita, Buster Keatonia ja Chaplinia, Ohukaista ja Paksukaista,  Marxin veljeksiä. Mietittiin vallattomuutta, kepposia ja hyviä nauruja, sellaista fyysiset iät ohittavaa tasoa ja tilaa missä syntyy pitelemätön iltavilli!

Katti Matikainen (nimidroppaus, köh) halusi meitä haastatellessaan tietää, että sisältääkö taikajahti semmoisia vitsejä, joita aikuisten täytyy selittää lapsille. No ei sisällä, mutta se sisältää paljon sellaista, minkä aikuinen tajuaa kunhan ensin muistaa millaista on olla lapsi.  Taikajahdissa koko Ukkovaaran väki sen yhtäkkiä muistaa, ja sen jälkeen väsähtäneet vanhainkotirutiinit muuttuvatkin vallan muuksi.

Kannattaa kokeilla!

PS: Linkit Suuren taikajahdin arvosteluihin löytyvät yläreunan palkista kohdasta "Rinkelistä sanottua".   Meille voi vinkata, jos joku sieltä puuttuu!

Kommentit

Suositut tekstit